Tämän epäonnistuneen kuvan ei koskaan pitänyt päätyä nettiin – yö somekuplassa

Tämän epäonnistuneen kuvan ei koskaan pitänyt päätyä nettiin – yö somekuplassa

Päädyin viime yönä sisälle erään somevaikuttajan kuplaan, joka ei ollutkaan tosielämässä ihan sellainen kuin Instagram oli antanut ymmärtää. Yllättäen. Näin supermielenkiintoista ja erittäin erikoista unta.

Koti oli lavastettu

Kun astuin ovesta sisään, oli vastassa jotain ihan muuta. Edessä aukeni kolkko ja harmaa varastorakennus, kuin vuosia sitten hyljätty vanha tehdas. Siniharmaa iltahämärä oli vallannut koko tilan, tunnelma oli kylmä ja surullinen. Ei todellakaan mikään loft.

Aviomies oli tuonut keskelle huonetta rakennustelineet, joiden reunoilta roikkui kauniita sisustuselementtejä. Tavarat oli ripustettu niin, että taustan pystyi valaisemaan näkymättömäksi täydellisiin Instakuviin. Mies roikkui hassusti telineen reunassa ja auttoi vaimoaan rakentamaan yhteistä, kaunista somekuplaa. Lattialla oli hiekkaa ja likaa, vaalea sisustus oli totta vain nurkassa nököttävän sohvan päällisissä. Kaikki muu oli sanan varsinaisessa merkityksessä todella rouheaa

Epätodellinen herätys

Koin unessa jonkinmoisen herätyksen. Tietysti tiedän ettei some ole totta, se vain unohtuu toisinaan. Oma elämä alkaa helposti näyttää pieneltä ja epätyydyttävältä upeiden kiiltokuvien keskuudessa. Mutta viime yön uni muistutti jälleen, että ei kukaan voi tietää millaista elämä upeiden postausten takana oikeasti on. Skandinaavisen vaalea sisustus saattaa olla totta vain yhden ainoan kulmasohvan verran. 

Harva julkaisee epätäydellisyyttä vaikka ei kenenkään elämä aina täydellistä ole, tietenkään. Ei kaikki asiat aina ole kaapeissa, vaan joskus vaatteet lojuvat pitkin lattiaa. Kuvia muokataan, asioista näytetään vain parhaat puolet. Leikataan rumat kohdat pois ja rakennetaan mahdollisimman kaunis lopputulos. 

Ja niistä taideteoksista syntyy somekupla, jota seuraajat ihailevat. Yksi toistaan kauniimpia ihmisiä, koteja, hetkiä. Toisinaan tarvitaan todentuntuisia unia muistuttamaan, että kun kupla puhkeaa, jää jäljelle ihan oikea, erilainen todellisuus. 

Back to Top